Tevékenység


A rendszerváltozást követő évek politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális átalakulása természetesen kihatott a magyarországi múzeumokban dolgozó történészek tevékenységére is. Új gyűjtési szempontok, más témájú- és megalapozottságú kiállítások elkészítése került előtérbe. Gyakorlatilag az egyes múzeumokban dolgozó történészek magukra hagyatva birkóztak meg - jól-rosszul ­megváltozott feladataikkal. Egyre inkább hiányzott a szakmai kontroll és a konzultáció, ezért jöttek össze hosszú évek után 2000 szeptemberében Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban a hazai és - ezúttal első ízben - a határon túli magyar történész muzeológusok, hogy beszéljenek gondjaikról, terveikről. A nagysikerű konferencián merült fel, hogy szükség lenne egy olyan szakmai szervezetre, amely összefogja a magyarországi és a határon túli magyar történész muzeológusokat. Még 2000. őszén Sopronban, az Országos Bányászati Múzeumban fővárosi és vidéki kollégák megvitatták egy szakmai egyesület létrehozásának tervét, majd 2000. november 21-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban 17 történész muzeológus megalapította a Magyar Múzeumi Történész Társulat (MAMUTT) elnevezésű társadalmi szervezetet.

A Társulatot 2001. január 15-én a Fővárosi Bíróság az 1989. évi II. tv.15. § (1) bekezdése alapján 9228. sorszám alatt a társadalmi szervezetek nyilvántartásába vette.

____________________________________________________________________________________

Támogatóink:

http://civil.info.hu/documents/10179/be43e0f6-0e3f-45e5-9f44-da44ad173475http://www.emet.gov.hu/_userfiles/hatter_1/emet_logok/emet_logok_2016/emet_logo_szines_jpeg.jpghttp://www.emet.gov.hu//_userfiles/hatter_1/emmi_logo/emmi_color_cmyk__6_.jpg